okt24

Les 7: De Digitale Bibliotheek, Ding 11

1 reacties

Welcome to wikiworld! De afgelopen les hebben we ons verdiept in wikipagina's. Een wiki is een pagina met informatie waar iedereen zijn steentje aan kan bijdragen.

De bekenste wiki is waarschijnlijk wel Wikipedia, een van de uitgebreidste maar niet altijd even betrouwbare online encyclopedie. Dat is het nadeel van het wikisysteem. Iedereen kan schrijven wat hij wil. Ik heb zelfs gehoord van mensen die een pagina over zichzelf maken. Natuurlijk wordt er wel gemodereerd, maar voor de geloofwaardigheid van site is het niet al te best.

Wiki's zijn meestal informatief, maar niet elke wiki neemt zichzelf zo serieus als wikipedia. Een wiki waar ik bijvoorbeeld graag heen ga is Tvtropes. Hier staan zowat alle bekende televisieseries, films en animatieseries op met alle veelvoorkomende verhaalelementen erbij.

Wij als klas moesten ook een wiki schrijven, met als onderwerp Nederland Leest. Deze site vind je hier. Ieder moest een eigen bijdrage leveren. Zelf heb ik iets over de oorsprong van Nederland Leest geschreven. Gaat iemand dat boek Twee Vrouwen trouwens lezen? Mij spreekt het helemaal niet aan, laat staan dat ik daar vervolgens ook nog eens over moet gaan 'discussiëren'...

Bron afbeelding

okt07

Les 6: De Digitale Bibliotheek, Ding 10

0 reacties

Weer iets waar ik nog nooit van gehoord had: Delicious. Een site waar je al je favoriete websites in onder kunt brengen, compleet met trefwoorden (tags) en beschrijving. Ideaal dus voor de echte bibliothecaris.

Maar Delicious zou geen Web 2.0 site zijn als er geen sociaal aspect aan zou zitten. Nee, het doel van deze site is om je favorieten met andere mensen te delen. Zo kun je sites over een bepaald onderwerp uitwisselen met anderen die de dezelfde interesses hebben. Daardoor ontdek je dan weer nieuwe sites waar je misschien nog nooit van gehoord hebt.

Zelf denk ik dat ik er voorlopig geen gebruik van ga maken. Ik heb wel een aantal favoriete sites, maar tot nu toe kan ik die prima onderbrengen onder Favorieten in mijn browser. Bovendien denk ik toch dat je Delicious-pagina uiteindelijk onoverzichtelijk wordt. De tags zijn in dat geval wel handig, maar wat als je niet meer weet onder welke tags een bepaalde site staat ingedeeld?

okt05

Les 5: De Digitale Bibliotheek, Ding 9

1 reacties

De afgelopen weken heb ik me in de les beziggehouden met het fenomeen Web 2.0 . In de les heb ik geleerd dat bij Web 2.0 de gebruiker centraal staat. De gebruiker kan zelf informatie toevoegen aan een site (wikipedia), zijn eigen foto's op internet zetten (Flickr) of zijn eigen gedachten op het net zetten (Blogger). Dit alles wordt gedeeld met anderen. Dat is meestal ook het doel van deze sites, om te zorgen dat mensen wereldwijd met elkaar in contact kunnen komen en zich met gemeenschappelijk interesses kunnen bezighouden.Dit is een heel verschil met vroeger, toen je als gebruiker alleen maar informatie van websites af kon halen.

Ik denk dat ik in de toekomst meer met dit soort sites bezig ga houden. Je komt echt interessante dingen tegen. En er is voor bijna elke hobby of interesse wel een site met Web 2.0 elementen.

Nu Web 2.0 voor privégebruik zo'n succes is, zou het ook in de bibliotheeksector gebruikt kunnen worden. De bibliotheek kampt al een tijdje met een verouderd imago. Mij lijkt het daarom geen slecht idee dat bibliotheken actiever worden op digitaal gebied. Dan denk ik aan dingen als RSS-functies voor nieuwe materialen, bibliotheken met hun eigen Hyves of huiswerkhulp via msn.

Dit is wat ik tot nu toe weet over Web 2.0. Ik ben ervan overtuigd dat ik nog niet eens de helft heb gezien.



Les 5: De digitale bibliotheek, Ding 8

1 reacties



Een Atalantavlinder met clair obscureffect. Deze afbeelding is mooi gedetailleerd gebleven. Andere foto's werden veel minder mooi.De site waar je dit kunt doen vind je hier.

Maar dat is niet alles, want ik heb ook een paar extra's geinstalleerd. Namelijk een teller (rechtsonderaan) die het aantal bezoekers bijhoudt. En een grappig tooltje die de dagen aftelt tot een belangrijke gebeurtenis: in dit geval de herfstvakantie.



Ik vond het trouwens wel heel lastig om een keuze te maken tussen al die tools. Op de site Generator Blog stonden zoveel dingen. Bovendien moet je daar door een paar dozijn nutteloze dingen klikken in de hoop dat je iets leuks tegenkomt.

Nieuwe Stijl

0 reacties

Beste lezers en lezerinnen,

Zoals je ziet heb ik de stijl van mijn weblog radicaal veranderd. Waarschijnlijk ben ik niet de enige als ik zeg dat de standaard ontwerpen van Blogger saai en lelijk zijn. Dus besloot ik maar eens een tweede poging te doen om een andere blogstijl te installeren. De eerste poging liep uit op het einde van mijn eerste weblog * snik *. Blijkbaar was het de vorige keer Evil School Software die roet in het eten gooide, want vandaag was het een fluitje van een cent. Het probleem is alleen dat je al je widgets kwijtraakt, maar dat is zo weer hersteld. Een ander probleem is kiezen: er zijn er enorm veel! Alleen op deze site staan er al vijftig. Het kostte me een wel tijdje om alles goed te krijgen, maar als het zo'n pokkeweer is als vandaag mag dat best. Toch?