nov25

Les 9: Podcasts, Ding 15

1 reacties

Het woord Podcasten is een samentrekking van iPod en het Engelse woord broadcasting. Podcasts zijn verschillende media (radioprogramma's bijvoorbeeld of videoboodschappen) die je kunt bekijken wanneer je wilt. In de meeste gevallen kun je de podcasts naar je computer downloaden of op je MP3 speler zetten. Neem nou radioprogramma's: die worden op vaste zendtijden uitgezonden. Als je op die tijdstippen niet in de buurt van een radio kunt zijn is het handig als je een podcast van de gemiste uitzending kunt downloaden. Als je van radioprogramma's houdt tenminste.

Persoonlijk word ik hier niet warm of koud van. Waarom zou een ik een podcast downloaden en op mijn iPod zetten als ik het gewoon online kan bekijken?

Het filmpje van de Common Crafts Show dat we tijdens de vorige les hebben bekeken, presenteerde Podcasten als dé vervanger van de 'ouderwetse' tv en radio. Aangezien podcasts voor een groot deel nog door amateurs worden gemaakt, vind ik dat er hier iets te vroeg gejuicht wordt.

Les 8: Instant Messaging, Ding 14

1 reacties











Les 8: GoogleDocs, Ding 13

0 reacties

GoogleDocs is een online toepassing waarbij je documenten en dergelijke op internet bewaart en met anderen kunt delen. Je kunt de mensen met wie je het bestand wil delen uitnodigen via een emailbericht. Zij kunnen dan jouw document zien en aanpassen. Handig bijvoorbeeld voor een online checklist, of een gezamelijk huiswerkopdracht. Er hoeft niet telkens meer heen en weer gemaild te worden om de nieuwste versie van een document te krijgen, want nu staat het document gewoon op een voor iedereen bereikbare plek op internet.

Om een concreet voorbeeld te noemen: Stel dat je bij Nederlands een papier krijgt met uitgebeelde spreekwoorden die je moet opschrijven. Het is toch veel handiger als je met een paar anderen via GoogleDocs je bevindingen deelt? Het scheelt in ieder geval een hoop tijd.

nov18

Politiek Incorrect

0 reacties

nov13

Wiki's & Waarheden

1 reacties

"Any user can change any entry in Wikipedia, and if enough other users agree with them, it becomes true… All we need to do is convince a majority of people that some factoid is true.”
–Stephen Colbert

Wikipedia is de droom van alle bibliothecarissen. Is er geen info te vinden over een bepaald onderwerp? Geen probleem! Want op Wikipedia ben je slechts een paar muisklikken verwijderd van alle onderwerpen die je zoekt. Ook voor scholieren is het een uitkomst. Een werkstuk maken voor school? Knip en plak alle informatie die je wilt rechtstreeks naar je worddocumentje, en dan maar hopen dat de leraar het niet merkt.

Maar hoe zit het eigenlijk met de kwaliteit van de informatie? Elke idioot die kan schrijven kan namelijk zijn eigen visie op de geschiedenis toevoegen. Dus ook bekende persoonlijkheden die het niet eens zijn met hun beschamende verleden.

Natuurlijk is Wikipedia ook een doelwit voor vandalisme, zoals de biografie van de Noorse politicus Jens Stoltenberg. Daarin werd beweerd dat hij een pedofiel was die een jaar in de gevangenis gezeten had. Ook onze eigen Maxima is het doelwit van wikipedia vandalisme geweest (zie levensloop). Gelukkig voor de schuldige is nooit zijn identiteit achterhaald.

Hoe serieus moeten we een encyclopedie nemen als dit soort dingen dagelijks gebeuren? Als je even een overzicht wilt krijgen van een onderwerp kun je Wikipedia best gebruiken. Maar de kwaliteit van de artikelen is te twijfelachtig om de site als een betrouwbare bron te gebruiken.