Ik zal maar gelijk met de spreekwoordelijke deur in huis vallen: Dit is een van de beste Web 2.0 toepassingen die ik tot nu toe tegengekomen ben. Het heeft het meeste met de bibliotheek te maken en geeft de gebruikscatalogus een nieuwe dimensie. Met een systeem als My Discoveries kun je andere bibliotheekgebruikers helpen een bepaald boek makkelijker te vinden. Ook kun je anderen laten weten wat je van een boek vond door er een korte recensie bij te plaatsen.
Natuurlijk zit er ook een nadeel aan dit systeem. Want anders dan de officieële trefwoorden zijn tags niet objectief. Iemand kan aan een bepaald boek subjectieve tags toevoegen als: leuk, toptitel of emotioneel. Daarmee ben je natuurlijk niet geholpen.
De Openbare Bibliotheek van Amsterdam is als eerste met het gebruik van dit systeem begonnen. Op de site kun je makkelijk een account aanmaken. Daarna kun je bij alle boeken een waardering geven, tags toevoegen en een recensie schrijven. Ook heb je de mogelijkheid om boeken aan een lijst toe te voegen. Je kunt bijvoorbeeld een themalijst maken, zoals boeken over de Tweede Wereldoorlog.
Tot nu toe heb ik echter nog niet de indruk dat er veel gebruik van wordt gemaakt. Alleen bij bestsellers heb ik andermans tags en waarderingen kunnen ontdekken. Misschien vinden veel mensen het nog te veel moeite om zich aan te melden voor deze mogelijkheid. Of ze weten simpelweg niet dat het kan.
Ik denk wel dat deze vorm van informatiedelen in toekomst belangrijker wordt. Waarschijnlijk gaat dit systeem over een paar jaar gaat wel beter lopen wanneer de mensen gewend raken aan Web 2.o toepassingen.
Les 12: My Discoveries, Ding 21
Labels: 23dingen, Bibliotheek, Web 2.0 0 reactiesGepost door M.E. Kox op 11:51
Les 11: Muziek Online, Ding 20
Labels: 23dingen, muziek, Web 2.0 0 reactiesWeer iets nieuws: online muziek luisteren op Last.fm. Het doel van de site is om je muzikale voorkeuren met anderen te delen, en 'vrienden' maken met degenen die een vergelijkbare smaak hebben.
In de praktijk is het een vrij suffe site die bovendien zeer ongemakkelijk in gebruik is. Er staan geen complete nummers op, maar slechts korte fragmenten van 30 seconden. Op die manier kun je natuurlijk nooit besluiten of een nummer mooi is. En daarom vind ik deze site totaal niet interessant. Het biedt geen mogelijkheden die je op Amazon of een andere grote internetwinkel ook niet hebt.
Verder is de site onverzichtelijk en onnodig ingewikkeld. Er komen al gauw dingen in je 'Library' te staan die je nooit hebt aangeklikt. Hoe je die er vervolgens weer uitkrijgt, is een raadsel.
Persoonlijk weet ik wel andere manieren om aan mijn muziek te komen.
Gepost door M.E. Kox op 10:09
Presentatie Aangepast lezen
Labels: Bibliotheek, Overig 0 reacties- Luisterboeken
- Grootletterboeken
- Daisy-Roms
Op de site van bibliotheek 's-Hertogenbosch staat meer informatie over het thema. En mijn presentatie staat ook op de site van de kabelkrant van Rosmalen (zie 15-11)!
Gepost door M.E. Kox op 22:12
Les 11: Social Networking, Ding 19
Labels: 23dingen, Web 2.0 0 reactiesMet de web 2.0 revolutie kwamen de zogeheten 'social networkingsites'. Voorbeelden hiervan zijn Myspace, Facebook en natuurlijk de nederlandse variant Hyves. Door de komst van deze sites hoefde je niet langer in chatboxes of forums rond te hangen om digitaal contact te leggen. Het werd nu mogelijk om binnen zo'n netwerksite je eigen pagina te maken. De bedoeling van deze sites was om behalve je vrienden ook de vrienden van je vrienden toe te voegen. In het geval van Hyves hebben veel scholen ook hun eigen pagina. Hiermee kun je oud klasgenoten opsporen. Op de manier kunnen er hele sociale netwerken ontstaan, vandaar de term 'social networking'.
Gepost door M.E. Kox op 10:28
Les 10: LibraryThing, Ding 18
Labels: 23dingen, Web 2.0 0 reacties LibraryThing is een site waar je zelf bij kan houden welke boeken je in je bezit hebt. Hierbij zitten veel uitgebreide functies. Je kunt bijvoorbeeld precies noteren welke uitgave het is. Als die uitgave nog niet in de database zit, kun je het boek toevoegen. Je kunt zo'n boek rechtstreeks uploaden uit de catalogus van de Koninklijke Bibliotheek. Natuurlijk kun je ook boeken beoordelen en recensies schrijven. Die krijgen je medegebruikers dan ook te zien. Zo kun je met iedereen over je favoriete boeken praten en tips uitwisselen.
Zoals je rechtsonder in de balk ziet heeft LibraryThing ook een widget. Hiermee kun je een greep uit je collectie boeken op je weblog zetten. Dan worden al je vrienden jaloers op je! (Of toch niet?)
Gepost door M.E. Kox op 10:48
Les 10: Web 2.0 Toepassingen, Ding 17
Labels: 23dingen, Web 2.0 0 reactiesVoor Ding 17 moesten we zelf drie websites zoeken die we leuk vonden. Ik heb gezocht via Go2Web20. Dit is een tamelijk onoverzichtelijke site waar een hoop Web 2.0 toepassing op te vinden zijn. Door middel van tags kun je wat specifieker zoeken.


Gepost door M.E. Kox op 10:11
Ontwerp: N.Design Studio | Blogger-versie: Blog and Web