Les 5: De Digitale Bibliotheek, Ding 9

De afgelopen weken heb ik me in de les beziggehouden met het fenomeen Web 2.0 . In de les heb ik geleerd dat bij Web 2.0 de gebruiker centraal staat. De gebruiker kan zelf informatie toevoegen aan een site (wikipedia), zijn eigen foto's op internet zetten (Flickr) of zijn eigen gedachten op het net zetten (Blogger). Dit alles wordt gedeeld met anderen. Dat is meestal ook het doel van deze sites, om te zorgen dat mensen wereldwijd met elkaar in contact kunnen komen en zich met gemeenschappelijk interesses kunnen bezighouden.Dit is een heel verschil met vroeger, toen je als gebruiker alleen maar informatie van websites af kon halen.

Ik denk dat ik in de toekomst meer met dit soort sites bezig ga houden. Je komt echt interessante dingen tegen. En er is voor bijna elke hobby of interesse wel een site met Web 2.0 elementen.

Nu Web 2.0 voor privégebruik zo'n succes is, zou het ook in de bibliotheeksector gebruikt kunnen worden. De bibliotheek kampt al een tijdje met een verouderd imago. Mij lijkt het daarom geen slecht idee dat bibliotheken actiever worden op digitaal gebied. Dan denk ik aan dingen als RSS-functies voor nieuwe materialen, bibliotheken met hun eigen Hyves of huiswerkhulp via msn.

Dit is wat ik tot nu toe weet over Web 2.0. Ik ben ervan overtuigd dat ik nog niet eens de helft heb gezien.



1 reacties:

Suzanne zei

haha grappige mannetjes op je plaatje ;)
Leuk weblog!